IBS: Öt tényt, amelyet tudnod kell,

IBS: Öt tényt, amelyet tudnod kell,

A világszerte több mint egytizedben az irritábilis bél szindrómában él, és még sok más, ha diagnosztizálatlanul, itt az ideje, hogy ragyogjon a reflektorfényben, ami hasiat okoz. Kellemetlenség, fájdalom vagy mindkettő oly sok számára. Megvan a tudásának szükségessége. A

irritábilis bél szindróma (IBS) egy széles körben elterjedt gastrointestinalis rendellenesség, amely az Egyesült Államok populációjának körülbelül 12 % -át érinti. Az érintettek számára ez jelentős terhet jelenthet.

Az IBS fő tünetei többek között a hasi fájdalom, a görcsök, a felesleges gáz, a puffadás és a bél szokásainak megváltozása.

Általános kiváltók a hormonális változások, étkezés és stressz, de az IBS mindenkit másképp érint. Néhány ember számára az IBS gyengítő lehet, míg másoknak csak enyhe vagy közepes tünetei vannak.

Jelenleg senki sem tudja, mi okozza az IBS -t. Ennek eredményeként a diagnózis kihívást jelenthet, és a kezelési lehetőségek messze nem kielégítőek.

Bár vannak bizonyos dolgok, amelyekről ismert, hogy növelik az IBS fejlesztésének kockázatát – például nőnek lenni, családtagja az IBS -sel, és 45 év alatti – a kutatás csak lassan kezdődik Emelje fel az IBS -t körülvevő ködöt.

Ebben a cikkben belemerülünk a legújabb kutatási eredményekbe, és eljuttatjuk Önt az öt legfontosabb tudáshoz szükséges tényeket az IBS-ről.

1. Az IBS -betegeknek csak fele keres orvosi ellátást

Az egész világon, az emberek átlagosan 11,2 % -a él az IBS -nél, Paul ENCK professzora – aki a kutatás vezetője A németországi Tübingen Egyetemi Kórház Pszichoszomatikus Orvostudományi és Pszichoterápiás Tanszékén – a Nature Reviews Betegség alapozóinak cikkében magyarázza.

Ez az átlag azonban ferde, mivel az Afrika és Ázsia számos országában nem áll rendelkezésre adatok. Valójában az IBS aránya az egyes országokban óriási eltérő; Az 1 % -ig és a 45 % -ig terjed.

A skála felső végén Mexikó, 40 %, Izland 30,9 százalékkal, Pakisztán pedig 30,5 százalékkal, míg Kanada valahol a közepén ül, 15,7 százalékkal.

Az érintett emberek milliói ellenére az IBS tünetekkel járó embereknek csak körülbelül a fele jár az egészségügyi szolgáltatóhoz segítségért.

“Ezeknek a betegeknek a többsége kezdetben konzultál az alapellátási orvosokkal a tünetekkel kapcsolatban, és az ezt a konzultációt elősegítő tényezők a tünetek súlyossága, különösen a fájdalom, a riasztási tünetek előfordulása és az aggodalmak, hogy a tünetek jelezhetik az alapjául szolgáló mögöttes mögött Súlyos betegség – például rák. ”

Prof. Paul ENCK

Prof. Philip S. Schoenfeld – A GI Epidemiológiai Képzési Program igazgatója a Michigan Egyetem Orvostudományi Iskolájában – Magyarázza a cikkben egy cikkben. Journal Gastroenterology & amp; A hepatológia, amelyet a betegek gyakran körülbelül 4 évig várnak, mielőtt az IBS -t diagnosztizálják.

„[…] A kezelés a legtöbb beteg számára nem kielégítő” – tette hozzá.

2. Az IBS -hez kapcsolódik az agyhoz

Az IBS által érintett személyek becslések szerint 20 % -a más gastrointestinalis rendellenességek tüneteit is tartalmazza. A lista tartalmazza a funkcionális dyspepsia -t, a gyomorégést, a GERD -t, a hasmenést, az inkontinenciát és a székrekedést, az ENCK professzor szerint.

Nem áll meg itt. A nem gastrointestinalis szindrómák, például egy hiperaktív hólyag, premenstruációs szindróma, szexuális diszfunkció, krónikus fáradtság-szindróma (CFS), migrén és étkezési rendellenességek, szintén kéz a kézben járnak az IBS-sel.

A Prof. ENCK tovább magyarázza, hogy az IBS -ben szenvedő embereknek a pszichiátriai állapota is magasabb, mint például a szorongás, a depresszió és a neurotizmus, mint az IBS nélküli emberek.

De miért kapcsolnánk össze egy gyomor -bél rendellenességet az agyhoz?

Az agyunk és a bélünk bonyolultan kapcsolódik. Az agy befolyásolja az ételek mozgását a gyomor -bélrendszerünkön, immunrendszerünkön és a bél mikrobiómának összetételén keresztül. A flip oldalán a bél változásai az agyszerkezet változásaihoz kapcsolódnak.

A fennmaradó nagy kérdés az, hogy melyik testrész a csirke és melyik a tojás?

„Bár a [kutatási] eredmények azonosították a betegséggel kapcsolatos agyváltozásokat az IBS-ben szenvedő betegekben, a mechanisztikus és longitudinális vizsgálatokra van szükség az okozati összefüggés meghatározásához e tényezők között.”

Prof. Paul Enck

3. A gastroenteritis IBS -hez vezethet

Prof. Guy E. Boeckxstaens – az egyetemi gyomor -bél rendellenességek Transzlációs Kutatóközpontjától. a belgiumi Leuven of-A tudományos jelentések egy nemrégiben írt cikkében magyarázza, hogy „a gastroenteritisben szenvedő betegek akár 36 % -a folytathatja a fertőzés utáni IBS-t (PI-IBS)”.

Tanulmányukhoz Boeckxstaens professzor és kollégái a PI-IBS-ben szenvedő egyének bélét vizsgálták, akik a szennyezett ivóvíznek való kitettség után fejlesztették ki ezt a állapotot.

A többi kutató korábbi munkája alapján a csapat várhatóan alacsony gyulladást fog találni – a gastroenteritis elleni küzdelem maradványát és a fájdalom okának gondolatát – vizsgálati alanyukban.

„Meglepetésünkre nem találtunk bizonyítékot az alacsony fokú gyulladásra a bélben (S).”

Prof. Guy E. Boeckxstaens

„Boeckxstaens professzor azonban hozzátette:„ Világos bizonyítékokat találtunk mind a PI-IBS betegek neuronális szenzibilizációjára, mind pedig a bél eltolódására. mikrokörnyezet egy nociceptív állapotba. ”

A csapat azt gondolja, hogy a PI-IBS-ben szenvedő egyének folyamatban lévő fájdalma a fájdalom idegek szenzibilizációjának köszönhető.

Ez a megállapítás nemcsak válaszol a fájdalom fejlődésének kérdésére, hanem egy új módszert is javasol az állapot kezelésére – zárja be a Boeckxstaens professzor. “[…] A hisztaminreceptor blokád új fájdalomcsillapító kezelést jelenthet ezeknek a betegeknek.”

4. A bél mikrobioma határozottan befolyásolja

Mivel a kutatók a bélben élő mikroorganizmusok trillióinak aljára kerül Az utasok egészségünkben játszanak.

Ez év elején arról számoltunk be, hogy a kutatók átültették a bél baktériumokat az IBS -sel rendelkező emberekből egerekbe. Ennek eredményeként az egereknek IBS tünetei alakultak ki. Érdekes, hogy az egerek, amelyek mikrobákat kaptak az IBS-sel és szorongással küzdő emberektől, szorongásszerű viselkedési tüneteket mutattak.

Egy külön tanulmányban a kutatók elemezték a mikroorganizmusok összetételét a CFS -ben szenvedő emberek béléből, akik közül néhánynak szintén volt IBS, és néhányuk nem volt.

Különböző mikrobiális profilokat találtak, amelyek lehetővé tették számukra, hogy megkülönböztessék ezt a két egyének csoportját a kontroll alanyoktól a CFS és az IBS nélkül.

Annak megértése, hogy a bélben a mikroorganizmusok összetétele hogyan járul hozzá az IBS patofiziológiájához, elősegíti az állapot jobb megértését, és lehetővé teszi a tudósok számára, hogy kifejezetten a bél egészségének javítására szolgáló terápiákat fejlesszenek ki.

Ugyanakkor, amint az ENCK professzor rámutat: „A mikrobiotikus aláírás (a jelenlegi fajok szempontjából) nagyon stabil.” Tehát a mikrobiómunk drasztikus változtatásainak végrehajtása kihívást jelenthet, de az étrend változásai minden bizonnyal javíthatják az IBS -ben szenvedő emberek tüneteit.

De úgy tűnik, hogy az ételekre és az IB -kkel kapcsolatos néhány feltételezésünk téves.

5. Bizonyos ételek feleslegesen a hibát

Az ételek nagyon gyakori kiváltó az IBS tüneteinek, de ennek a jelenségnek az oka rejtély marad. A kutatók azt gondolják, hogy a bél, a pszichológiai tünetekhez vezető élelmiszer -vegyületek általi túlzott fiziológiai válasz, vagy az élelmiszer és a bél mikrobióma közötti kölcsönhatás a hibás.

Az IBS mindazonáltal eltérő módon nyilvánul meg, és a „no-go” listákban szereplő ételek ennek megfelelően változnak. Sőt, az a tény, hogy egy adott élelmiszert felszámoltak, nem feltétlenül jelenti azt, hogy valóban tüneteket okoz.

„Noha az IBS -ben szenvedő betegek könnyen felszámolnak specifikus élelmiszereket, mivel azok, amelyek különösen valószínűleg kicsapják a tüneteket, ezeknek csak 11–27 % -át helyesen azonosítják, ha hivatalos, vak élelmezési kihívásokkal kapcsolatos vizsgálatokban megerősítik.”

Prof. Paul Enck

Ez valóban megzavarja az IBS által érintett vizet. De van remény; További kutatások: jobb megértés, mely ételeket kell elkerülni.

„Az étkezési felmérések korlátozásai és a bejelentett élelmiszer -intoleranciák rossz reprodukálhatósága ellenére néhány élelmiszer -cikk problematikusabbnak tekinthető: búza, gyümölcs és zöldség” – magyarázza az ENCK professzor.

Az IBS-sel való élés minden bizonnyal kihívást jelenthet, függetlenül attól, hogy már kapott orvosi diagnózist, vagy éppen az útját kezdi, hogy megtalálja azt, ami okozhatja az IBS-szerű tüneteit.

További információ az étrend megváltoztatásáról és az IBS -rel kapcsolatos egyéb gyakorlati tippek megváltoztatásáról, nézd meg a „Irritable bél szindróma kezelése” című cikket.

  • Irritábilis bél szindróma
  • GASTROTTESTESTINAL/GASTROENTEROLÓGIA
  • Női egészség/nőgyógyászat